Vidomes lost vochtprobleem op met sensoren en real-time meetdata

Inscio.nl > Vidomes

Terug naar homepage

Vidomes lost vochtprobleem op met sensoren en realtime meetdata

Vidomes in Delft geeft mensen al ruim honderd jaar een thuis, in circa 19.000 huurwoningen en -appartementen. Daarbij zijn betrokkenheid en tevreden klanten belangrijke kernwaarden. Bij een huurder die hinder ondervond van optrekkend vocht uit de kruipruimte, heeft Vidomes met sensoren en meetdata de oorzaak weten te achterhalen en daarna met een isolerende maatregel opgelost. Hierover vertelt opzichter mutatie & reparatie Driekus Dijkmans zijn ervaringen met Inscio.

Het verschil maken

Vidomes is een woningcorporatie in de regio Haaglanden die zich richt op mensen met onvoldoende kansen op de woningmarkt in Zoetermeer, Leidschendam-Voorburg, Delft, Rijswijk en de Haagse wijk Leidschenveen. Door het goed matchen van de panden met huurders en extra  aandacht te besteden aan prettig en veilig wonen, maakt Vidomes voor veel mensen het verschil. “Wij proberen voor onze huurders betrokken en daadkrachtig te zijn door snel oplossingen te bieden voor bewonersmeldingen over hun huurwoning,” zegt Dijkmans. “Zoals voor een mevrouw die te maken kreeg met optrekkend vocht en schimmelvorming vanuit de kruipruimte onder haar woning in Leidschendam. Dat kan op termijn tot gezondheidsrisico’s leiden. Deze woning ligt langs een waterpartij die in een directe verbinding staat met de Vliet. Voor het oplossen van zo’n probleem is het belangrijk eerst grondig te analyseren of het wordt veroorzaakt door een ontbrekende bodemverbetering, de betonnen broodjesvloer (ook wel combinatie- of staltonvloer genoemd) of onvoldoende ventilatie.”

Onder de vloer meten

“Bij genoemde woning in Leidschendam wilden we metingen in de kruipruimte doen onder de vloer zonder de bewoonster lastig te hoeven vallen,” vervolgt Dijkmans. “Via een collega van de afdeling planmatig onderhoud hoorde ik over de oplossing die Inscio heeft ontwikkeld voor het op afstand monitoren van vastgoed.” Inscio levert slimme sensoren en meetdata voor het in realtime volgen van het gedrag van daken, funderingen, gevels, schilderwerk en andere kostbare assets. “Precies wat wij zochten voor het kunnen analyseren van de vochtproblematiek in Leidschendam”, aldus Dijkmans. “Na een eerste gesprek hierover met mede-oprichter en -eigenaar van Inscio Jeroen van de Laar besloten we om samen een pilot te starten. Daarvoor zijn bij twee woningen in de kruipruimte sensoren geïnstalleerd. De gewenste oplossing was isoleren, maar dat kon alleen als de kruipruimte veel droger was. Bij de probleemwoning zijn daarom ventilatiegaten in de gevel geboord om het vochtgehalte onder controle te krijgen en bij de andere woning niet. Zo konden we op afstand in beide kruipruimtes meten welke ‘droogmethode’ het beste of snelste werkt.

0
Sensoren
0
Meetwaarden per uur
0
Gigabyte data
0
Woningen

De daad bij het woord voegen

“Wij hebben bij Vidomes een maatwerkoplossing geïnstalleerd voor remote conditiemonitoring van kruipruimtes op basis van de luchtvochtigheid, temperatuur en luchtkwaliteit”, vertelt van de Laar. “Onze IoT-sensoren (Internet-of-Things) communiceren op basis van een vast tijdsinterval alle meetwaarden via een speciaal communicatienetwerk naar ons cloudplatform en een app met dashboards en grafieken. Deze combinatie verbruikt bijzonder weinig energie, waardoor het systeem jarenlang zonder onderhoud metingen kan doorgeven en ook zonder dat de woningeigenaar of huurder daar hinder van ondervindt. Eenvoudig en laagdrempelig te installeren en te gebruiken op abonnementsbasis”. “Net als wij richting onze huurders doen heeft Inscio na ons eerste gesprek goed meegedacht en de daad bij het woord gevoegd door ons te helpen het vochtprobleem op te lossen”, vervolgt Dijkmans. “Een belangrijk voordeel van de oplossing die zij bieden zijn de inzichten op basis van vrijwel realtime beschikbare meetdata.”

Meer sensoren voor meer data en inzichten

Vidomes heeft de betreffende bewoonster vanaf het begin betrokken en geïnformeerd over de werkzaamheden om het vochtprobleem op te lossen. Nadat ze eerst wat sceptisch reageerde is ze nu blij en tevreden over de gerealiseerde oplossing. “Uit de data die onze sensoren verzamelden bleek dat extra gaten boren om de luchtdoorstroming in de kruipruimte te verbeteren onvoldoende effect zou hebben, maar dat een isolatielaag onder de vloer wel zou helpen”, zegt Dijkmans. “Zodra  de begane grondvloer in de zomer droog genoeg was is er een isolerende onderlaag aangebracht en is het vochtgehalte sterk gedaald. Nu het probleem onder de begane grondvloer naar tevredenheid is opgelost willen wij als corporatie ook een beter inzicht krijgen in de temperatuurverschillen boven de vloer over een langere periode. Om te kunnen beoordelen of de isolatie het binnenklimaat en wooncomfort verbetert en daarmee indirect positief bijdraagt aan de gezondheid van de bewoonster, gaan Inscio de komende tijd meer sensoren plaatsen voor nog meer data en inzichten.”   

Klaar om data te verzamelen?
Bel of mail ons!

Of je nu gebruik wil maken van onze standaardoplossing voor daken en gevels of op zoek bent naar een oplossing voor een specifiek probleem: neem contact op en dan bespreken we de mogelijkheden.

Kantoor


Het Klaphek 5, 3401 RZ Ijsselstein

E-mail


info@inscio.nl

Ja, graag!


Ernest +31 (0)6 29 08 55 52
Jeroen +31 (0)6 53 58 79 86

    .