Babylon Daken voegt waarde toe met sensoren en realtime meetdata

Babylon Daken is in 2019 gestart met de missie om onbenutte daken te transformeren naar daken met een meerwaarde. Zoals circulaire en biobased groendaken, die zowel beter isoleren en bijdragen aan een lager energieverbruik, als de waterafvoer helpen te verbeteren. Om deze toegevoegde waarde en voordelen beter inzichtelijk te maken heeft oprichter Eduard Beekhuizen in een aantal projecten de sensoren van Inscio Roofs laten installeren. Hier vertelt hij zijn praktijkervaringen.    

Waarde toevoegen aan het dak

Daken zijn decennialang vooral een afsluitend beschermingsmiddel van gebouwen en woningen geweest tegen alle weersomstandigheden. Pas de laatste jaren worden steeds meer mensen zich bewust van de mogelijkheden en voordelen die groendaken te bieden hebben. Zeker als deze van biobased materialen worden gemaakt, in plaats van lastig te recyclen dakbedekking, wortelwerende folies, drainagelagen en groeilagen van oliehoudende materialen. “Ik ben vanuit een passie voor duurzaamheid en daken met Babylon gestart, om daken met een meerwaarde voor onze klanten te creëren”, zegt Beekhuizen. “Dat zijn vooral particulieren, wel of niet verenigd in een buurtinitiatief, bedrijven, woningcorporaties en overheidsorganisaties. Behalve met waarde toevoegen onderscheiden wij ons in de dakmarkt met het volledig ontzorgen van klanten als verantwoordelijk centraal aanspreekpunt. “De afgelopen decennia is er veel fout gegaan met daken en het verbaasde mij enorm dat daarover zo weinig meet- en onderzoeksdata beschikbaar is.”

Behoefte aan objectieve meetdata

“Met circulaire en biobased groendaken is een grote slag te maken in het verduurzamen van woningen en gebouwen”, vervolgt Beekhuizen. “Daarom zijn wij met een aantal complementaire ondernemers, overheden en onderwijsorganisaties een samenwerking aangegaan om circulaire innovaties te versnellen. De oplossingen van dit Circuloco initiatief waren te zien op de Floriade in Almere. Omdat de functies, voordelen en nadelen van dakconstructies tot nu toe vooral gebaseerd zijn op modelmatige berekeningen, argumenten en informatie van fabrikanten, kreeg ik behoefte aan objectieve meetdata. Door hierover vragen te stellen binnen mijn netwerk kwam ik in contact met Jeroen van de Laar van Inscio Roofs. Inscio Roofs levert sensoren en een analyseplatform voor het vrijwel realtime monitoren van alle dakcondities. Dus de temperatuursontwikkeling, isolatiewaarden, het ontstaan van lekkages etc. Deze oplossing voor mijn behoefte aan meetdata is inmiddels in een aantal van onze projecten toegepast.”

“Met circulaire en biobased groendaken is een grote slag te maken in het verduurzamen van woningen en gebouwen. Het belangrijkste voordeel van Inscio Roofs oplossing is dat zij de temperatuursontwikkeling en andere condities in meerdere lagen van een dakconstructie kunnen meten en via de cloud toegankelijk maken. Dat heb ik nog nergens anders gezien."

Floriade en een kantoor vol afval

Behalve in de dakconstructie van het Circuloco-paviljoen op de Floriade Expo 2022 heeft Babylon Daken ook meetsensoren laten installeren in het project Kantoor vol Afval (KaVA). “Bij dit project onderzoeken wij in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf de toepassing en prestaties van een volledig circulair biobased groendak”, licht Beekhuizen toe. “Het belangrijkste voordeel van Inscio Roofs oplossing is dat zij de temperatuursontwikkeling en andere condities in meerdere lagen van een dakconstructie kunnen meten en via de cloud toegankelijk maken. Dat heb ik nog nergens anders gezien. Je kunt natuurlijk allerlei sensoren kopen en installeren, maar dan heb je nog lang geen kant en klare meetoplossing. Via de door Inscio Roofs geïnstalleerde sensoren heb ik nu elk uur inzicht in de temperatuur en vochtigheid van onze daken, oftewel 24 x 365 metingen per jaar. Deze metingen helpen ons om nog beter presterende circulaire groendaken te ontwikkelen, te installeren en preventief te onderhouden.”  

Beter dan verwachte resultaten

De metingen die Babylon Daken het afgelopen jaar van verschillende daken heeft verzameld en geanalyseerd leverden beter dan verwachte resultaten op. “Zo is de temperatuur onder onze groendaken de afgelopen winter nooit onder nul gedaald, in vergelijking met een zwart dak waar temperaturen lager dan -15 zijn gemeten. In de zomer werd het groendak nooit warmer dan 30 graden, terwijl die van zwarte en witte bitumen dakbedekkingen tot respectievelijk boven de 70 en 45 graden steeg. Kortom, de isolerende werking van groendaken is aanzienlijk groter dan veel mensen denken, uiteraard afhankelijk van de toegepaste dakbedekkings- en isolatiematerialen.  De komende tijd gaan wij in volgende projecten onze metingen uitbreiden naar meer condities en meer materialen. De data die wij met de sensoren van Inscio Roofs verzamelen en analyseren, helpt ons alle stakeholders op een duurzamere wijze naar de bouw te laten kijken. Maar ook beter de levenscycluskosten van alternatieve dakconstructies te berekenen voor klanten en adviseurs.”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd